četrtek, 11. februar 2016

Kako bom vedel?

Pri Coachingu (kovčingu) se vedno pogovarjamo o ciljih.

Ena najbolj pomembnih vsebin je, da vem:

Kako vem, da sem dosegel cilj?

Ljudje si dnevno zastavljamo kopico ciljev.  Novo Leto, obletnice, rojstni dnevi in še kdaj, so trenutki, ko si ljudje zastavijo nove, visokoleteče cilje. Uspešni ljudje: poslovneži, športniki in drugi si jih zastavljajo redno. In jih tudi pregledujejo redno. In ravno v tem leži srčika uspeha.

Ko si nekdo za cilj postavi: "Živel bom 'na morju.'",  je ta cilj zelo širok. Odvisno od tega, kaj si ta človek globoko v sebi predstavlja pod pojmom 'na morju'. In, če ima v sebi podobo morja iz rane mladosti, ko si je želel videti morje - je to že 'slika', podoba njegovega cilja.

Tako je njegov cilj "Živel bom na morju" lahko dosežen že s tem, da dobi službo na ladji ali pa v obmorskem mestu, kar pa je daleč od tistih želja, ki jih je videl v trenutku postavljanja cilja, da bi imel lepo hišo in posestvo na obali morja na Hawajih!

Ko si torej zastavljate svoje cilje, si jih zastavite čim bolj jasno. Natančno si predstavljajte kar si želite. Vaš cilj naj bo tako vabljiv, da boste vedno z veseljem pomislili nanj, da ga boste vedno z veseljem dograjevali z novimi detajli.

Da bi to dosegli, je vaš cilj potrebno zapisati. Pa ne na list. Zapišite ga v knjigo vaših življenjskih ciljev za naslednjih petnajst let. In, ko se vam v glavi pojavi nova ideja o istem cilju, odprite vašo knjigo ciljev in dopišite vašo idejo. V vaši knjigi ciljev bodo cilji postajali vse bolj vabljivi, vse bolj dorečeni in vsakič jasneje naslikani, opisani. In tako jih boste lahko vse bolj čutili in si k njim želeli.

Ko boste imeli vaše cilje tako opisane, boste natančno vedeli, kdaj ste jih dosegli. Kajti vedeli boste, da ste v takšni in takšni hiši, na tej in tej obali, v okolju kot ste si ga naslikali in si ga predstavljali, čutili, ali pa celi slišali.

In, da bi vaša slika in občutek vaših ciljev v vas zaživel čim bolj jasno, si vaše cilje prebirajte, dopolnjujte in predstavljajte najmanj enkrat na teden.

Izkušnje mojstrov doseganja odličnega življenja:

Jim Rohn
Napoleon Hill
Dale Carnegie

in mnogi drugi so povedali:

Če želiš imeti povprečno dobro življenje, imej zapisanih vsaj 200 ciljev za naslednjih deset do petnajst let.

Če želiš imeti lepo in srečno življenje, imej za naslednjih deset do petnajst let zapisanih 500 do tistoč ciljev.

Ko želiš biti zelo uspešen, zadovoljen in srečen, imej za naslednjih deset do petnajst let zapisanih pet tisoč ali več ciljev.

Zapisovanje in pregledovanje ciljev torej postane redni del življenja kot spanje, počitek, gibanje, čustveno življenje, hrana in voda...

Lep in prijazen dan vam želim, Vojko


P.S.

In seveda; Investirajte vase, privoščite si coaching
Kajti Vi ste vse in edino, kar zares 'imate'.


Ni komentarjev:

Objavite komentar