nedelja, 20. marec 2016

Presnete laži, čudne navade in prepričanja

Mnogi največjih težav s katerimi se srečujemo v življenju kot posameznik in kot družba, temeljijo na naših navadah in naših prepričanjih. Mnoge navade iz katerih izhaja človekovo obnašanje krepko odstopajo od resnice in na ta način je doseganje želenih rezultatov v življenju zelo omejeno. Najhuje je, da se večina ne zaveda, da si je omejitve postavil vsak sam - s sprejemanjem obnašajskih vzorcev skozi življenje. Kajti izkaže se, da je lahko genetska informacija veliko bolj prožna kot pa obnašajska, ki izhaja iz navad, pridobljenih skozi življenje. 
In starejša kot je navada, bolj 'trda' je. Bolj smo prepričani, da je obnašanje, ki izhaja iz nje edino pravo in 'normalno'. Vendar se vsak, ki se je preselil v drugo državo ali drugo kulturo hitro zavedel, da je situacija povsem drugačna. Da je to, kar je bilo zanj 'normalno' - v novem okolju 'čudno' ali pa celo povsem nesprejemljivo. 
Nihče ni imun na prepričanja. Tu vključujem vse obnašajske psihologe in tudi sebe in vse tiste, ki prepričanja in navade preučujejo velik del svojega življenja. (Robert Dilts, Richard Bandler, John Grinder in mnogi drugi). Prepričanje lahko drugače imenujemo kot 'vera v nekaj' ali pa 'mišljenje, ki je nekaj več, globlje kot mišljenje'. 
Poznam strokovnjaka, ki je prepričan, da je 'resničnost' tista, s katero lahko vidimo, kaj je dejstvo in kaj je le filozofsko prepričanje ali pa dogma. A Hawaiici pravijo, da je resnica vedno 'lokalna'. Torej drugačna za vsakega od nas. In, ker sem človek, ki se ukvarja s tem, da ljudi popelje k njihovim lastnim ciljem, mi je takšen način gledanja lasten. Kako naj pomaga Freudovski princip, če pa je trenutna, lokalna situacija tista, ki jo je potrebno rešiti?
Tako je strah nekoga, ki se boji višine, je zanj popolnoma resničen. Veselje, ki ga je drugi doživel, ko je prispel na Triglav, je tudi resnično. In vem za primer, ko je nekdo, ki ga je strah višine šel na Triglav. Prijatelji so ga popeljali na dan, ko je bilo oblačno. Vendar, ko se je malo nad Kredarico vreme zjasnilo, se je odprl pogled v dolino in moški je 'okamenel'. Ni mogel ne naprej, ne nazaj, vse dokler Triglava ponovno niso zajeli oblaki.

Do 'pojava' Richard-a Bandler-ja je veljalo, da se fobije (neznosni strahovi posameznika, v določenih situacijah) dajo odpraviti le z dolgo časa trajajočo terapijo pri psihologu - če sploh. Dr. Richard Bandler - utemeljitelj praktične psihologije NLP, pa to naredi v 10 do petnajstih minutah.

In vsak človek ima strahove. Manjše ali večje fobije, ki mu preprečujejo želeno obnašanje. Tako je vsak človek sam tisti, ki v sebi skriva ključ skrivnih vrat, ki ga popeljejo v boljše življenje. In vsak človek lahko ta ključ najde in stopi naprej, ko se za to odloči. In pot je lažja kot si je kdajkoli mislil. Seveda pa za to potrebuje človeka, ki pozna metode in ga popelje preko magične meje, ki je ne pozna, ker jo sam pred seboj skriva. Včasih iz zgodnjega otroštva.

Življenjski Coaching (kovčing) in mnoge v praksi neštetokrat izvedene metode (NLP in druge) uporabi coach, da vam pomaga prestopiti kritični korak...

Odločite se korak k vašim uspehom in sreči narediti tudi vi.

Vojko J Kalan

P.S.

In seveda; Investirajte vase, privoščite si coaching
Kajti Vi ste vse in edino, kar zares 'imate'.

Ni komentarjev:

Objavite komentar